Två nya däck bland årets testvinnare!

Nu har vi uppdaterat listan med testvinnare för sommardäck. De två nya sommardäcken som slagit sig in bland hård konkurrens här på billigasommardack.se är följande. Michelin Primacy 3 som är framtaget av Michelin för optimal förmåga på både torrt och vått underlag. Uppenbarligen har Michelin lyckats eftersom man med detta däck fått delad förstaplats i Råd & Rön samt en tredjeplats i Aftonbladets sommardäcktest för 2017.

Det andra sommardäcket som slagit sig in hos billigasommardack.se är Nokian Hakka Blue 2 som är den nya generationens sommardäck framtaget av Nokian för optimal prestanda på vått underlag samtidigt som det är slitstarkt. Du kan läsa Nokians egna ord om Nokian Hakka Blue  2 här.

20 % rabatt på hela sortimentet hos Euromaster

20% rabatt på hela sortimentet hos Euromaster. Erbjudandet gäller vinterdäck och sommardäck i varumärkena: Michelin, Goodyear, BFGoodrich, Kumho, Tigar, Sunfull. Erbjudandet gäller rabatt på däck (ej service eller återvinningsavgift) och ej i kombination med andra erbjudanden. Euromaster förbehåller sig rätten att utan avisering justera eller ta bort erbjudandet. Beställda däck måste monteras på bil före 30/4 2017.

Rabattkod att ange i kassan: ADTRACTION

Länk till erbjudandet

Continental Premium Contact 5 vinnare i Vi Bilägare 2017

Sommardäcksäsongen närmar sig med stormsteg och nu har Vi Bilägare gjort sitt sommardäcktest 2017. Vi Bilägares sommardäcktester visar att det finns många däck som fungerar bra vid optimala förhållanden vid vacker vacker och torrt väglag. Som vanligt är det dock vid vått underlag som vissa däck presterar sämre och vissa betydligt bättre. Continental brukar prestera bra och även i år är det Continental Premium Contact 5 som blir testvinnare hos Vi Bilägare. Detta däck presterar bäst vid väta och har kortast bromssträcka men får inte fullt poäng när det gäller vattenplaning. Resultatet räcker dock till att ta hem förstaplatsen hos Vi Bilägare.

På andra plats kommer Pirelli Cinturato P7 Blue som har bra förmåga överlag både på våt samt torr väg och god förmåga vid vattenplaning.

På Tredje plats i Vi Bilägares sommardäcktest 2017 kommer finska Nokian med sitt däck Nokian Hakka Blue 2.  Nokian är nog för de flesta kända för sina vinterdäck men med Nokian Hakka Blue 2 har man även presterat bra avseende sommardäck, även om det inte räcker till 1:a eller 2:a plats i testet.

 

tips byte sommardäck

Tips inför byte till sommardäck

Här tänkte vi bjuda på ett par tips som kan vara bra att känna till i god tid innan det är dags för bytet till sommardäck.

Datum och sommardäck

Under perioden december – mars så är det lag på att vinterdäck skall sitta på om det är vinterväglag. Således är 1 april första dagen då det inte längre är krav på vinterdäck och detta datum markerar också för många att det är dags att byta till sommardäck. Glöm ej heller att om du har dubbdäck så skall dessa vara  bytta senast 15:e april.

Sommardäck och kvalitet

Det finns idag ett nästan obegränsat utbud av däckfabrikat och däckprogram när det kommer till sommardäck. Allt från billiga budgetdäck till högpresterande premiumdäck. Därför är det inte alltid så lätt att hitta rätt i denna ”däckdjungel”. Ett bra tips är därför att utgå från de sommardäcktester som årligen görs av olika tidningar och institut såsom Råd & Rön, Aftonbladet, ViBilägare och Auto Motor & Sport. Läs testerna och ta fasta på de resultaten och vilka egenskaper som är viktiga för dig och din körstil. Väljer man testvinnande sommardäck så får man i regel alltid kvalitet.

Sommardäck och ekonomi

Ingen vill betala för något i onödan. Det blir därför lätt att man börjar kolla på de budgetdäck som finns på marknaden eftersom de är billigare än premiumdäck. När man gör detta så är dock lätt hänt att man gör sig själv en björntjänst både ut säkerhets aspekt och den ekonomiska aspekten. Detta eftersom budgetdäcken inte har samma egenskaper som testvinnande premiumdäck. De tillverkare som erbjuder budgetdäck har helt enkelt inte investerar lika mycket i kompetens, tester och material som konkurrerande tillverkare av premiumdäck gjort. Ur en rent ekonomisk aspekt så brukar inte heller budgetdäck hålla lika länge som premiumdäck vilket gör att man måste köpa nya sommardäck tidigare än mot man satsat på premiumdäck.

En bättre strategi är då att ta sikte på ett bra testvinnande sommardäck och sedan försöka hitta lägsta pris på detta. Billigasommardack.se sammanställer testvinnande sommardäck och butiker online så att det blir enkelt att jämföra pris.

Sommardäck och mönsterdjup

Om du inte är i behov av nya sommardäck utan enbart skall skifta till förra årets däck så är det viktigt att kontrollera mönsterdjupet. Enligt lag skall mönsterdjupet på sommardäck vara minst 1,6 mm. Detta är dock absolut miniminivå, många experter förordnar ett mönsterdjup på minst 3 mm på sommardäck och nya sommardäck brukar ha 8-9 mm mönsterdjup. Har man otillräckligt mönsterdjup kan man faktiskt få böter på 1200 kr plus att det är rent trafikfarligt med för lite mönsterdjup.

Däcktryck

Att mäta däcktryck är viktigt då för lågt däcktryck försämrar egenskaperna hos däcken och därmed äventyrar trafiksäkerheten. Att ha för högt däcktryck är inte heller bra så det bästa är att följa bilens instruktioner för vilket däcktryck som gäller.

Byta själv eller anlita verkstad?

Känner man sig bekväm med att byta till sommardäck själv så är det en bra lösning. Känner man sig dock osäker på hur man gör så är det lika bra att göra det hos en däckverkstad även om själva skiftet kostar ett par hundralappar. Tänk bara på att boka däckbyte i god tid – köerna till däckverkstäderna kan ringla sig länga under högsäsong.