Aftonbladets sommardäcktest 2018

Varje år i Mars så börjar det bli aktuellt att fundera över sommardäck. En smart strategi är att fokusera på sommardäck som presterar bra i däcktester. Aftonbladet med motorjournalisten Robert Collin i spetsen är en aktör som brukar göra test av sommardäck, och i år, 2018, är inget undantag. Testerna är gjorda på testanläggningen Gerotek 1,5 timme norr om Johannesburg, Sydafrika.  Förutsättningarna för testerna uppges bra med mulet väderoch temperatur runt 20 grader som påminner om svensk sommar. Bland urvalet av sommardäck som testades fanns både dyra premiumdäck, mellanpris-däck och budgetdäck. Resultatet av Aftonbladets sommardäcktest ser du nedan. Som vanligt så var det premiummärkena som erbjuder de bästa däcken.

Oavsett vilket sommardäck du väljer nedan så köper du dem billigast på nätet.


1:a plats 9,2 poäng

Michelin Pilot Sport 4

Michelin-Pilot-Sport-4

Pris: Ca 1 066 kr ex frakt (225/45 R17 94Y XL)
Vinnaren i Aftonbladets sommardäcktest 2018 är Michelin Pilot Sport 4.  Enligt Robert Collin så vinner detta sommardäck dessutom överlägset. Däcket har bra bromsegenskaper på både vått och torrt underlag. Med utmärkta köregenskaper som gör att man behåller greppet och bra styrförmåga kan detta var däcket för sommaren. Dock är rullmotståndet lite trögt enligt Aftonbladets testare men det är ändå acceptabelt.

Läs mer och se pris hos

BYTHJUL

ABS WHEELS

SVENSKA GUMMIHUSET


Delad 2:a plats 9,1 poäng

Nokian Hakka Black

nokian hakka blackPris: Ca 1 100 kr ex frakt (225/45 ZR 17 94Y XL)
Andraplatsen ges till sommardäcket Nokian Hakka Black som erbjuder en exakt och sportig körning med viss överstyrning. Det bromsar bra på både torr och våt asfalt och även om det kan släppa lite bak när det går fort så känns däcket alltid säkert.

Hakka Black är Nokians flaggskeppsdäck när det kommer till väghållning i högre hastighet vid sommarväglag.

Läs mer och se pris hos

BYTHJUL

ABS WHEELS

SVENSKA GUMMIHUSET


Delad 2:a plats 9,1 poäng

Continental PremiumContact 6

continental premium contact 6Pris: ca 988 kr (225/45 R 17 94Y XL)
Tredjeplatsen går till tyska Continental och deras sommardäck PremiumContact 6. I Aftonbladets däcktest så presterar detta däck bäst av alla på torrt underlag. Men det är som bekant ytterst viktigt med bra egenskaper även på vått underlag och där når inte detta däck upp riktigt till nivån hos Hakka Black och Pilot Sport 4. Däcket bjuder på lite vattenplaning i testet vilket drar ner betygsättningen. PremiumContact 6 är en efterlängtad efterföljare till andra toppresterande däck från Continental såsom PremiumContact 5.

Läs mer och se pris hos

BYTHJUL

ABS WHEELS

SVENSKA GUMMIHUSET


3: e plats 9,0 poäng

Falken Azenis FK 510

falken azenis fk 510Pris: ca 900 kr (225/45 R 17 94Y)
Japanska Falken är lite av en outsider när det kommer till att prestera bra i däcktester. Men när det gäller Azenis FK 510 så har de lyckats ganska bra och får en tredjeplats. Falken brukar vilja erbjuda sportiga däck men med detta däck får de ihop helheten bra och presterar exempelvis bäst när det kommer till att bromsa på vått underlag. Styrningen är även exakt och snabb och baktill släpper det något vid extrema situationer såsom den sportige bilföraren vill ha det.

Läs mer och se pris hos

BYTHJUL

ABS WHEELS

SVENSKA GUMMIHUSET


Övriga däck

Bridgestone Turanza T005 (8,9 poäng)

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 (8,9 poäng)

Vredestein Ultrac Vorti (8,9 poäng)

Hankook Ventus S1 Evo2 (8,7 poäng)

Dunlop Sport Maxx RT2 (8,6 poäng)

Kumho Ecsta PS71 (8,6 poäng)

Pirelli Cinturato P7 (8,3 poäng)

Cooper Zeon CS8 (7,9 poäng)

Yokohama Advan Sport V105 (7,8 poäng)

Nankang Sportnex AS-2+ (7,6 poäng)

Triangle Sportex TSH11 (7,6 poäng)

Gislaved Ultra Speed (7,1 poäng)

Källa: https://www.aftonbladet.se/bil/a/G1eXK9/collin-gamla-fina-dackmarket-samst